A lét létezik

Sep. 30, 2017

"A valóság tárgyi feltétlenként, objektív abszolútumként létezik - a tények tények, az ember érzéseitől, vágyaitól, reményeitől vagy félelmeitől függetlenül."

Ayn Rand
Sep. 30, 2017

"Van egy alapmeggyőződés, amire néhány ember sosem jut el, mások csak fiatalon tartják, de néhányan életük végéig őrzik -- az a meggyőződés, hogy az eszmék számítanak, s ami azt jelenti, hogy a tudás számít, az igazság számít, az ember elméje számít.

Ennek az a következménye, hogy az ember képtelen hinni a rossz hatalmában vagy győzelmében. Mindegy mennyi romlást lát is saját környezetében, nem képes elfogadni azt normálisnak, állandónak vagy lételvileg helyesnek.

Érzi, hogy az igazságtalanság, a terror, a hazugság, a frusztráció, a fájdalom vagy az agónia csak a kivétel az életben, és nem a szabály. Érzi, sőt biztos benne, hogy valahol -- vagy inkább akárhol a világon, a személy hatókörében -- lehetséges az életet emberhez méltón megélni, ahol az igazságosság számít."

Ayn Rand
Sep. 30, 2017

"A világ jelen állapota nem a filozófia tehetetlenségének bizonyítéka, hanem épp a hatalmáé. Filozófia juttatta az embert ebbe az állapotba, és csak filozófia tudja kivezetni belőle."

Ayn Rand
Aug. 30, 2017

"A nemgondolkodás a megsemmisítés egy cselekménye, a lét tagadásának egy vágya, a valóság eltörlésének egy kísérlete. A lét azonban létezik, a valóság nem eltörölni való, az csupán az eltörlőjét törli el.

Annak megtagadásával, hogy kimondják "ez van", elutasítják annak kimondását, hogy "én vagyok". Ítélőképességük felfüggesztésével önök saját személyüket tagadják meg. Amikor egy ember kijelenti: 'ki vagyok én, hogy tudjam?', azt jelenti ki: 'ki vagyok én, hogy éljek?"

Ayn Rand
Aug. 30, 2017

"Senki sem áll fel, hogy kimondja: a lét létezik, A azonos A-val. Mindegy, hogy mit mondanak a szent szövegek, mindegy, hogy hány ember nem képes felfogni, mindegy, hogy hány ezer iskola tanítja az ellenkezőjét. A tények tények.

Senki sem áll fel, hogy kimondja: a tudás nem más emberektől származik, nem az írásokból, nem a falutól, nem az ajatollahoktól vagy torzított számítógépes modellekből, hanem a logikának a megfigyelt tényekre alkalmazásából.

Senki sem mondja ezt, csak mi."

Harry Binswanger